Sekrety smaku bytomskich pizzerii
Pizza jest potrawą tak popularną, że większość z nas nie tylko jada ją w lokalach, ale także przyrządza we własnych domach. Niepowtarzalny smak pizzy serwuje niejedna pizzeria – Bytom ma na swojej mapie kilka miejsc, które mogą pochwalić się naprawdę wyjątkowymi kompozycjami. Jakie są ich sekrety na wyjątkowe smaki?
Przepis na pizzę idealną
Nie ma jednego przepisu na pizzę, ale bez wątpienia pizzerie, w których znajduje się piec opalany drewnem są chętnie wybierane przez miłośników dobrego smaku. Umiejętne użycie pieca pozwala na uzyskanie idealnego ciasta, które będzie zarazem miękkie i chrupiące – tak jak we Włoszech, które są kolebką pizzy. Czy oznacza to jednak, że bez takiego pieca nie ma co marzyć o świetnie smakującej pizzy? Wcale nie! Oczywiście duży wpływ na smak ma sposób, w jaki przyrządzono ciasto, bo to ono jest podstawą pizzy, jednak nie należy bagatelizować ogromnego wpływu, jaki mają dodatki. Doświadczenie wielu restauratorów pokazuje, że nie trzeba wcale wymyślać bardzo nietypowych kompozycji smakowych, bo niekoniecznie one decydują o sukcesie, jaki odnosi pizzeria. Bytom jest tego potwierdzeniem, ponieważ działa tu kilka lokali, w których menu nie wyróżnia się niczym szczególnym, a mimo to cieszą się ogromnym powodzeniem. W czym więc tkwi sekret?
Jakość ponad ilość
Nie ta pizza, na której będzie wiele składników, będzie zachwycać nas smakiem. W istocie oprócz podstawy, czyli ciasta, sosu pomidorowego i sera, wystarczą w zupełności 2-3 odpowiednio dobrane dodatki. W zamówieniach przeważnie królują klasyczne połączenia, jak to zatem jest, że tylko sukces osiągają tylko niektóre pizzerie? Bytom podobnie jak inne miasta ma na swojej mapie wiele lokali serwujących pizzę, ale powodzeniem cieszą się tylko niektóre. Które? Odpowiedź jest bardzo prosta: te, które stawiają przede wszystkim na jakość. Świeże produkty od sprawdzonych i zaufanych dostawców – to gwarancja wyjątkowego smaku, który zapewnia stałe wizyty klientów. Mimo, że wydaje nam się to takie oczywiste, nie wszyscy restauratorzy o to dbają. Jest to jednak droga donikąd, ponieważ jakość produktów ma proste odzwierciedlenie w smaku potraw, a raczej niechętnie wracamy do miejsc, w których potrawy nam nie smakowały albo przynajmniej nie zrobiły na nas szczególnego (pozytywnego) wrażenia.