Pełne zdrowie

Jak zadbać o zdrowie i korzystać z życia? Na stronie znajdziesz informacje o starych metodach leczenia oraz nowości ze świata kosmetyki i medycyny


Styczeń 23, 2019

Jak przygotować warzywa i owoce do wyciskarki?

Wyciskarka do warzyw i owoców jest dziś wykonywana z trwałych i dość wytrzymałych materiałów, które umożliwiają uzyskanie soku z coraz większej gamy artykułów spożywczych, w tym z wyjątkowo twardych warzyw, z liści czy też ziaren. Jednak, podobnie jak i inne produkty, wyciskarka do warzyw i owoców nie jest niezniszczalna. Warto pamiętać o poniższych zasadach, które pozwolą Ci cieszyć się wyciskarką przez lata.

Obieraj cytrusy ze skórki

Skórka zawiera zwykle mnóstwo witamin i najcenniejsze składniki odżywcze, ale w przypadku cytrusów lepiej się jej pozbyć z kilku powodów. Pewne jest to, że, w przypadku owoców cytrusowych, została spryskana substancjami chemicznymi. Ponadto bywają bardzo gorzkie, a też nie każda wyciskarka do warzyw i owoców może sobie z nimi poradzić. W przypadku arbuza, mango i ananasa należy skórki się oczywiście pozbyć, gdyż na pewno uszkodzi urządzenie.

Usuń pestki

Jeśli owoc posiada duże i twarde pestki, jak na przykład wiśnia, czereśnia, śliwa, morela czy brzoskwinia, należy je bezwzględnie usunąć, aby uniknąć uszkodzenia wyciskarki do warzyw i owoców. Natomiast jeśli są małe i miękkie można je zostawić, jak w przypadku jabłka, gruszki, cytrusach i winogronie. Ponadto w przypadku owoców kiściastych powinno się pozbyć gałązek, gdyż mogą uszkodzić sito albo zepsuć smak uzyskanego napoju. Lepszej jakości wyciskarki poradzą sobie jednak z łodygami i liśćmi marchwi, botwinki, selera naciowego czy kopru włoskiego.

Pokrój twarde surowce

W przypadku twardych i dużych warzyw i owoców, takich jak ananas, seler naciowy, kapusta czy korzeń pietruszki warto pociąć surowiec na kilkucentymetrowe kawałki, inaczej ich włókna mogą zablokować wyciskarkę. Można też wrzucać je do urządzenia naprzemiennie z soczystym surowcem lub co jakiś czas wyczyścić wyciskarkę.

Orzechy i nasiona

W przypadku orzechów i nasion trzeba postępować wyjątkowo. Przed włożeniem ich do wyciskarki należy namoczyć przez co najmniej 5-8 godzin – jeśli chcemy uzyskać z nich mleko roślinne. Gdy chcemy przygotować masło orzechowe należy zrezygnować z moczenia ich. Wyciskarka powinna sobie z nimi poradzić. Jednak, aby uzyskać gładką, pozbawiona grudek masę, trzeba przepuścić je przez urządzenie co najmniej dwa, trzy razy. Więcej o wyciskarkach do warzyw możesz przeczytać na https://www.energiazdrowia.pl/.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *