Wyciskarka do soków czy sokowirówka – co wybrać?
Wyciskarka do soków jest niezbędnym urządzeniem każdego, kto lubi świeżo wyciskane napoje z owoców i warzyw. Na rynku jest wiele różnych modeli i do tego celu możemy wybrać sokowirówkę bądź wyciskarkę. Warto przyjrzeć się bliżej wyciskarce do soków wolnoobrotowej.
Wyciskarka do soków wolnoobrotowa
Na początku nazwa może brzmieć dziwnie dla osób, nie będących w temacie sprzętów kuchennych. Warto się jednak skupić na jej zaletach, ponieważ jest to o wiele lepszy wybór niż zakup sokowirówki. Fakt, wyciskarka jest droższa, jednak na pewno jest to dobra inwestycja na lata. Możemy z niej wycisnąć sok z tych roślin, których nie mogliśmy włożyć do sokowirówki.
Minusy sokowirówek
Uzyskany w tym sprzęcie sok jest o wiele bardziej napowietrzony oraz zawiera w sobie więcej „grudek”. Dzieje się to przez sieć sit i nożyków, które poruszają się z dużą prędkością i tną owoce oraz warzywa na małe kawałeczki. W dodatku takiej obróbce towarzyszy podwyższona temperatura, która nie wpływa zbyt dobrze na zawarte w roślinach enzymy. Uzyskany sok jest rzadszy, zawiera mniej składników odżywczych oraz nie może być dłużej przechowywany – ale koniecznie trzeba go wypić od razu.
Wyciskarka do soków – zalety
Urządzenie to zamiast nożyków posiada ślimak, który zgniata owoce zamiast je siekać (zobacz: https://energiazdrowia.pl/wyciskarka-do-sokow ). Uzyskany przez to napój jest klarowniejszy oraz dobrze nadaje się do dłuższego przechowywania. Idealnie nadaje się do wyciskania wszelkich twardych warzyw oraz zieleniny o dużej ilości włókien. Na rynku znajdziemy wiele modeli, w zależności od naszych aktualnhch potrzeb. Wyciskarki pionowe, w których ślimak pracuje góra-dół najlepiej sprawdzą się w małych mieszkaniach, ale są także inne: poziome, z jednym bądź dwoma ślimakami.