Korzyści pakowania próżniowego
Pakowanie próżniowe to coraz bardziej popularna metoda przechowywania żywności. Pozwala przedłużyć czas przydatności jedzenia do spożycia, zachowując walory smakowe.
Na czym polega pakowanie próżniowe?
Pakowanie próżniowe to jeden z najbardziej bezpiecznych sposobów pakowania żywności. Jak wygląda ten proces? Do szczelnego opakowania foliowego wkładamy jedzenie, następnie zmniejszamy ilość powietrza i tlenu w jego wnętrzu, by na końcu zamknąć opakowanie hermetycznie. Za psucie się żywności, pleśnienie, wysychanie w głównej mierze odpowiada tlen, dlatego tak ważna jest jego redukcja wewnątrz opakowania.
Żywność pakowaną próżniowo pakuje się w worki, folie lub specjalne pudełka wykonane ze szkła, plastiku czy stali nierdzewnej. Przed zakupem odpowiedniego opakowania, warto zwrócić uwagę na jego odporność na uszkodzenia, czy jest podatny na zgrzewanie, a także na procent przepuszczalności pary wodnej, tlenu czy dwutlenku węgla.
Co możemy zapakować próżniowo? Pakowanie próżniowe świetnie nadaje się do przechowywania różnego rodzaju mięs, wędlin, serów, surowych ryb, owoców, zup i wielu innych. Przed zapakowaniem produkty należy dokładnie umyć, schłodzić i osuszyć.
Zalety pakowania próżniowego
Najważniejszą zaletą tej metody pakowania jest przedłużenie okresu przechowywania żywności, co ma wpływ na ograniczenie jej marnowania. Opakowanie próżniowe jest bardzo higieniczne, zapobiega rozwijaniu się bakterii. Dodatkowo redukujemy ryzyko wydzielania się nieprzyjemnych zapachów czy wycieku zawartości. Szczelne zapakowanie żywności, ogranicza dostęp do jedzenia bakteriom, mikroorganizmom i grzybom, co ma wpływ na zdrowie i dłuższe zachowanie świeżości. Produkty zapakowane próżniowo możemy przechowywać w lodówce, zamrażalce, a nawet w temperaturze pokojowej. Folia zgrzewana może być gotowana w wodzie i podgrzewana w kuchence mikrofalowej. Metoda próżniowa świetnie sprawdzi się podczas podróży, gwarantując świeżość produktów i zapobiegając przed rozlaniem i nieprzyjemnymi zapachami. Oprócz tego, zaletą tej metody pakowania, jest możliwość porcjowania żywności na mniejsze paczki, co również wpływa pozytywnie na redukcję ilości marnowanego jedzenia.
Pakowanie próżniowe pozwala bezpiecznie i wygodnie przechowywać zapasy żywnościowe. Jeżeli szukasz zgrzewarek lub pojemników z pompką do pakowania próżniowego sprawdź asortyment sklepu Energia Zdrowia https://energiazdrowia.pl/